Unha investigación do CiMUS da USC descobre as claves da adaptación celular durante a perda de peso por xaxún
Unha investigación do CiMUS da Universidade de Santiago de Compostela (USC) acaba de descubrir un novo mecanismo que protexe ao fígado do dano inducido polos períodos longos de xaxún. Este achado, publicado recentemente na revista internacional Cell Metabolism, abre as portas a entender mellor os mecanismos de protección hepática durante o tratamento con dietas para inducir perdas de peso. O estudo foi dirixido pola Dra. Marta Varela Rey do grupo de investigación de Regulación da Expresión Xénica en Enfermidades do CiMUS, en colaboración co grupo da Dra. María Luz Martínez Chantar do CICbioGUNE-CIBERehd do País Vasco.
A "regadeira" que apaga a tensión celular por xaxún
Segundo indica a directora do estudo Marta Varela Rey, "durante moitos anos demostrouse que as dietas baixas en metionina inducían adelgazamento, con todo, os nosos estudos van máis aló, e demostran que é a diminución hepática de SAMe, un dos subproductos da metionina, a que en realidade induce a perda de peso, e que unha diminución excesiva ou crónica dos seus niveis danarían o fígado durante as dietas de restrición calórica".
Os seus estudos atoparon que o SAMe hepático actúa como sensor metabólico da nutrición, freando a "queima de graxas" no fígado, e protexéndoo. Ademais, demostraron por primeira vez que, durante os períodos de restrición calórica, este SAMe debe producirse nuns lugares da célula moi concretos, onde exercen o seu papel protector.
O equipo de Marta Varela propón que unha diminución crónica de SAMe no fígado, poderían ser beneficiosa ao indicarlle ao noso corpo a necesidade de "queimar graxas", e potenciar deste xeito unha maior perda de peso durante o xaxún, con todo, tamén demostra, que a diminución crónica de SAMe, deixa o fígado totalmente desprotexido, someténdoo a unha tensión excesiva durante esta "queima de graxas" necesarias para perder peso.
Segundo explican os investigadores, isto débese a que o SAMe do fígado actuaría como unha "regadeira", apagando a tensión celular que se produce cando aumenta a "queima de graxas" durante o xaxún. Por iso é tan necesario que exista un fino equilibrio entre uns niveis de SAMe no fígado o suficientemente baixos como para indicar que hai que queimar graxas, pero que a súa vez sexan o suficientemente altos para ter ao noso fígado protexido da devandita queima.
Estes achados poderían ter implicacións significativas no deseño de enfoques terapéuticos para enfermidades relacionadas co metabolismo hepático e a regulación nutricional. A publicación 'Cell Metabolism', publica na súa edición dixital o artigo titulado 'Hepatic levels of S-adenosylmethionine regulate the adaptive response to fasting'.
Esta investigación foi financiada pola Axencia Estatal de Investigación, a Xunta de Galicia e a Comisión Europea.